Negatief zelfbeeld kind

negatief zelfbeeld kind

Geen motivatie hebben om een studie af te ronden. Geen werk maken van een serieuze baan. Geen reden hebben om uit bed te komen. Bij Percuris College zien we het vaak. Een negatief zelfbeeld kind is vaak de oorzaak van de problemen.

Percuris College werkt dagelijks met jongeren die een negatief zelfbeeld hebben. ‘Dat uit zich maar al te vaak in een soort totale verlamming’, legt Wijnand Groen – oprichter van het Percuris College – uit. Een negatief zelfbeeld kind maakt het niet de moeite waard om te investeren in je toekomst. Jongeren met een negatief zelfbeeld zijn daarom niet vooruit te branden, lijkt het.

Een negatief zelfbeeld kind maakt het niet de moeite waard om te investeren in je toekomst.

De oorzaak voor een negatief zelfbeeld kan bij jongeren heel divers zijn. Sommige jongeren hebben een serieus psychisch probleem. Anderen zijn vatbaar voor depressie of neerslachtigheid. Maar veel jongeren zijn misschien ook wel wat te beschermd opgevoed.

Applaus
‘Vroeger moesten kinderen soms presteren om de liefde en waardering van hun ouders te verdienen. De zogenaamde milennial-generatie staat erom bekend applaus en goedkeuring vanzelfsprekend te vinden. Een negatief zelfbeeld bij het kind ontstaat wanneer blijkt dat applaus op de universiteit of de werkvloer minder vanzelfsprekend is.’ Jongeren zijn dat niet gewend en lopen vast.

Bij Percuris College werken jongeren een half jaar of langer intensief om een negatief zelfbeeld om te zetten naar zelfvertrouwen en eigenwaarde. Dat zelfvertrouwen krijgen ze echter niet cadeau, vertelt Groen.

Trots
‘Kinderen met een negatief zelfbeeld moeten niet getroost, maar juist aangezet worden tot actie. Een negatief zelfbeeld kan verdwijnen als sneeuw voor de zon als jongeren ontdekken dat ze zelf de regisseur van hun leven kunnen worden en successen behalen waar ze trots op kunnen zijn.’

Bespreek in een persoonlijk intakegesprek wat wij kunnen betekenen voor een negatief zelfbeeld kind.
Neem contact op met Percuris College