Studenten lopen vast op scriptie

Veel studenten lopen juist in de laatste fase van hun studie vertraging op: tijdens de scriptie. Waar het precies aan ligt, daar lopen de meningen over uiteen. Steeds meer studenten en ouders van vastlopers kiezen er voor om hulp in te schakelen.  

Waarom loopt een student vast? Het is moeilijk om de precieze oorzaak aan te wijzen. Vaak is het een combinatie van verschillende omstandigheden. De begeleiding vanuit de hogeschool of universiteit laat te wensen over, de student zelf is het overzicht kwijt, een duidelijk doel ontbreekt… Wanneer de rek eruit is, is het moeilijk om zelf alles weer op de baan te krijgen.

Gebrekkige scriptiebegeleiding

Een van de grote pijnpunten bij het schrijven van de scriptie, is de scriptiebegeleiding. De begeleiding bij het schrijven van een scriptie loopt volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) niet altijd op rolletjes. Ook Tom Grosfeld, student-redacteur van Univers merkt op dat de samenwerking stroef verloopt, wat vaak leidt tot frustratie en ongenoegen bij zowel de student als de docent.

De student in het diepe

De scriptiebegeleider is echter niet de hoofdverantwoordelijke voor de scriptie. De student is zelf verantwoordelijk en wellicht ligt daar het grootste probleem. Veel studenten lukt het niet om goed met die verantwoordelijkheid (en vrijheid) om te gaan. Een vak volgen en tentamens maken of vooraf gedefinieerde verslagen schrijven, is iets fundamenteel anders dan een scriptie schrijven.

Veel studenten lukt het niet om goed met de verantwoordelijkheid (en vrijheid) van een scriptie om te gaan.

De Algemene Onderwijsbond is van mening dat de studenten na vier jaar zelf hun scriptie moeten kunnen schrijven en vindt het raar als dat niet lukt.* Maar veel studenten ontbreekt het aan de mate zelfstandigheid en initiatief die daarvoor nodig is. Niet eens per sé omdat ze het niet in zich hebben, maar omdat het niet eerder van hen is gevraagd. De student verliest het overzicht en dat werkt sterk demotiverend.

Hulp bij scriptie

Studenten kiezen steeds vaker voor externe begeleiding voor het schrijven van hun scriptie. De scriptieschrijver heeft hulp nodig om weer op gang te komen of vol te houden. Bovendien zijn er ook de financiële gevolgen van studievertraging; hulp van buitenaf kost ook geld, maar studiekosten lopen al snel flink in de papieren  .

Percuris College helpt jongeren bij het afronden van hun scriptie en studie. Onze professionals weten precies wat de beste en snelste manier is om de studie die vertraging heeft opgelopen alsnog te voltooien en om met nieuw perspectief te starten aan een passende en succesvolle toekomst. Onze aanpak is niet gericht op “snel even de scriptie af te ronden”; we geven de student een boost in persoonlijke ontwikkeling en dat heeft ook op de studievoltooiing direct invloed. Neem contact op

*Bron: Nationale Onderwijsgids: ’Steeds meer studenten zoeken hulp bij externe scriptiebegeleiders’